Bir önce ki yazımda işe giriş serüvenimden bahsetmiştim. Bu yazımda çalışmakta olduğum işimden ve projeden bahsedeceğim. O halde, Dijitalleşmeden Önce Yalınlaşmak Şart diyerek Model Fabrikadan bahsetmeye başlayalım.
Türkiye’deki Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ( UNDP ) işbirliğinde yürütülen deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak teori ve pratiği birleştiren Uygulamalı Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezi olan Bursa Model Fabrika projesinde çalışıyor olmak, bir fabrikanın sıfırdan oluşumunu gözlemlemek ve yalın üretim tekniklerinin kullanıyor olmak hem mesleğim hem de ilerlemek isteğim alanda çok değerli tecrübeler edinmemi sağladı ve sağlamaya devam ediyor.
Model fabrika yaklaşımının temelini oluşturan deneyimsel öğrenme teknikleri, katılımcıları edinimlerini gerçek koşullarda kullanarak kalıcı yetkinlikler oluşturmasını sağlar ve işletmelerin verimlilik artırma teknikleri olan, yalın üretim, iş etüdü ve süreç iyileştirme, kaizen (sürekli iyileştirme), Sanayi 4.0 ve benzeri konularda kapasitelerinin artırılmasını amaçlayarak “öğren ve dönüş” olarak adlandırılabilecek ve öğrenme yaklaşımı sunmaktadır.
Model fabrika uygulamalarında “saha ve sınıf” ilkelerinin kullanıldığı eğitim programları da kullanılmakta olup, bu tür programların etkisi çok daha yüksek olmaktadır.
Almanya başta olmak üzere, dijital üretime ( Endüstri 4.0 veya Sanayi 4.0 ) geçme hazırlıklarının ve uygulamalarının hız kazandığı bu aşamada ülkemiz sanayisinin, hatta KOBİ’ lerinin de hazır olması gerektiğini düşünen Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı, Model Fabrika Projelerini yaygınlaştırmaya karar vermiştir.
İlk Model Fabrika açılışı Ankara’da gerçekleşmiş olup, çalışmaları MCKinsey tarafından yürütülmüştür. ikinci Model Fabrika çalışmaları ise UnoPro Üretim ve Danışmanlık tarafından yürütülüp, açılışı Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Bursa’da 9 Mart 2019 tarihinde gerçekleşti. Açılıştan sonra eğitici eğitimleri başladı ve hala devam etmektedir. İlerleyen zamanlarda Öğren-Dönüş programları ile Kobiler için verimlilik çalışmaları başlayacaktır.


No Comments
Pingback: