Tavsiye

6 ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ (SİX THİNKİNG HATS)

Merhaba arkadaşlar, öncelikle kendimi tanıtayım. Ben Muhammed KURU Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Sizlere bir projeye/girişimciliğe başlamadan önce uygulanması gereken, 6 Şapkalı Düşünme Tekniğinden bahsedeceğim. Belki aranızdan sen inşaat okuyorsun ne alaka bu girişim işleri diyebilirsiniz :). Ülkeyi kalkındırmak ve daha refah bir hale getirmek için herkesin girişimcilikle uğraşması, bir girişim faaliyetinde bulunması gerekmektedir. Metoda geçmeden önce kısa bir örnek vererek sözü de uzatmadan başlamak istiyorum.

Kanada’ nın nüfusu 36 milyon, kişi başına düşen milli hasıla 42.000 dolar. Bizim ülke nüfusumuz 80 milyon, kişi başına düşen milli hasıla 11.000 dolar. Kanada girişimcilik konusunda en iyi 10 ülke arasında 5. sırada. Bu durum her şeyi açıklıyor. Bunun için meslek ve okuduğunuz bölüm farketmeksizin girişimciliğe önem vermemiz gerekiyor. Şimdi konumuza geçebiliriz :).

Bir projeye, bir girişime başlamadan önce başımıza 6 tane farklı renkte şapka geçirip düşünmemiz gerekir. Altı şapkalı düşünme tekniği, insanların yaratıcı düşünme yeteneğini geliştirmek için sıklıkla kullanılan tekniklerden biridir. Edward De Bono tarafından ortaya konulan teknikte, bireylere nasıl yaratıcı olabilecekleri ve yeni fikirler üretebilecekleri öğretilmek amaçlanmıştır. Tekniğin temelinde, düşünceleri simgeleyen altı farklı renkteki şapkaları takarak fikirlerin ortaya konulması ve yaratıcılığın geliştirilmesi yatmaktadır.

Altı Şapkalı Düşünme Tekniği – Montessori Dünyası

İlk önce beyaz renkli bir şapka geçirelim.

Beyaz şapka, objektif olgular ve rakamlarla ilgilidir. Erişebildiğimiz bilgileri değerlendirmeyi, gereksinim duyduğumuz bilgileri ortaya koymayı ve konuyla ilgili sorularımızı yöneltmeyi beyaz şapka yöntemiyle gerçekleştiririz. Bu yöntem daha pratik olmamızı amaçlar.

İkinci rengimiz mavi.

Mavi şapka, ne düşüneceğimizi açıklamak ve bu düşüncenin sonunda neyi elde etmek istediğimize karar vermek için kullanırız. Düşünme sürecinin düzenlenmesi ve kontrolü ile uğraşmamızı sağlar.

Üçüncü rengimiz siyah.

Siyah şapka,  bu şapkayı başımıza geçirdiğimizde bir şeyin niçin yapılmayacağını düşünürüz. Belki de şapkaların en yararlısı bu olabilir. Çünkü neyin yapılmayacağını gördüğümüz zaman karşımıza sadece yapılacaklar ve sonunda başarı gelecektir. Riskleri ve bir şeyin neden işe yaramayacağını düşündürür. Olumsuz durumların ortaya çıkmaması için yapılan objektif bir girişimdir. Yönetimdeki hatalara işaret edebilir.

Dördüncü rengimiz kırmızı.

Kırmızı şapka, zihnimizin arka planında korku, öfke, kıskançlık, nefret veya sevgi gibi duygular yer alabilir. Bu duygusal arka plan algılama biçimimizi sınırlar ve yönlendirir. Kırmızı şapkanın amacı bu arka planı görünür kılmak ve sonradan ortaya çıkan etkisinin gözlemlenmesini sağlamaktır.

Beşinci rengimiz yeşil.

Yeşil şapka, bu şapkayı taktığında yaratıcı olmak için çaba göstereceksin. Bu şapka düşünürlere daha yaratıcı olmaları için gerekli zamanı ve dikkati sağlayabilir. Yani kısacası yaratıcılık bu şapkanın içinde gizli 🙂 .

Son ve altıncı rengimiz sarı.

Sarı şapka, düşünmesi değerli ve yararlı olan şeyleri arar ve araştırır. Değerli ve yararlı şeyler için mantıklı destekler sağlamaya çalışır. Sarı şapkalı düşünce metodu iyimser ve yapıcıdır. Somut teklifler ve öneriler çıkartır.

Ben yukarıda sıralamayı beyaz, mavi, siyah, kırmızı, yeşil ve sarı olarak yaptım ama siz isteğinize göre sıralayabilirsiniz. Yazımı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere esen kalın :). Son olarak yazımı bir üstadın lafıyla bitirmek istiyorum.

Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım. (N.F.K.)

Yazar: Muhammed KURU

  İnstagram / muhammeddkuru

 Linkedin / Muhammed Kuru

1996 Erzurum doğumluyum. Erzurum Atatürk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Sürekli gelişime inanan, öğrenmeye açık, araştırmayı ve çalışmayı seven, insanlar ile öğrendiğim bilgilerimi paylaşmaktan mutluluk duyan birisiyim. Bu blog sayesinde, kendi öğrendiğim ve merak ile öğrenmeye devam ettiğim bilgileri yazıya dökerek sizlere aktarmak istiyorum. Fayda sağlamasını umut ediyorum… Hayallerinizi canlı tutun. Bir şeyi başarmak, kendinize inanmak, vizyon, çok çalışmak, kararlılık ve adanmışlık gerektirir. İnanan için her şeyin mümkün olduğunu unutmayın. (Gail Devers)

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: