Herkese merhaba. Şu dönemde evde geçirdiğimiz zamanı daha iyi değerlendirmek için dijital ortamdaki eğitimleri, konferans, vb. etkinlikleri araştırıyoruz. Bu süreci daha verimli geçirmek için yapabileceğiniz birçok şey arasından biri de yabancı dil çalışmak olacaktır. Başlamak isteyen, başlamış ama ilerleme konusunda zorluk yaşayan ya da bu işin sonunu getiremeyenlere… Bu yazıda kendi yaşadığım ve yaşamakta olduğum süreçten kısaca bahsettim. Tavsiye ve motivasyon içerir. 😉 Bu sayede belki başlamanıza ya da ilerlemenize katkı sağlarım. Keyifli okumalar.

Neden başaramıyoruz? Hiç düşündünüz mü?
Çoğumuzun defalarca çalışmaya başlayıp ama bir türlü sonunu getirmediğimiz şu yabancı dil konusunu ele alalım. Evet ta kendisi “İNGİLİZCE”. Dil öğrenmek kimimize göre baş belası, kimimize göre bir hobidir. Yabancı dil öğrenmek neden hobimiz değil de fobimiz oldu? Bir şeyi başaramıyorsak bir yerlerde hata yapıyoruz demektir. İngilizce öğrenirken yaptığımız en büyük hata; sürekliliği sağlayamamak(yarıda bırakmak), sabırsızlık ve yanlış yol haritası. Bende birçok kere başlayıp yapamadığımı düşünerek yarıda bıraktım. Kursa gittim, kendim çalışmayı denedim. Ama hep bahanelerle olmuyor vaktim yok diyerek devam etmedim. Ama yabancı dil günümüzde en büyük engellerden ve bu engeli bir şekilde aşmam gerektiğini biliyordum. Bende yaklaşık 3 ay önce yine yeniden başlamaya karar verdim. Daha planlı ve sistemli bir çalışma ile kendime inanarak, pes etmeden bu sefer grammer konularını kısa süre içinde halledip, bol bol okuma ve dinleme ile bu çalışmayı desteklemeyi hedefledim. İş hayatımda yoğun çalışma temposu nedeni ile biraz yavaş ilerlersem de şu an grammer konularının yaklaşık %50 sini bitirdim diyebilirim. Bu süre zarfında daha önce denemediğim,( yapamamaktan korktuğum için denemediğim desem daha doğru olur 😊) İngilizce seviyeli hikâye kitaplarının başlangıç seviyesi ile başladım. Kitabın yarısına gelene kadar zorlandığımı belirtmek isterim. Ama o eşiği aştıktan sonra heyecanla okumaya devam ettim. Okuyup anladıkça bu istek arttı. Bitirdikten sonra yeni kitaba başlama arzusu oluştu. ( Sizde de böyle olacaktır eminim). 1, 2 , 3 derken 4. kitaba başladım. Ve yabancı dil öğrenirken kitap okumanın çok faydalı olduğunu gördüm. Burada bunu anlatmamın sebebi sadece konu çalışarak ilerlemeyin, aynı zamanda İngilizceye maruz kalın; okuyun ve dinleyin tavsiyesini vermektir. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Hüseyin Demirtaş’ ın sitesinde bulunan linkini paylaştığım yazıyı mutlaka okuyun derim.
“https://huseyindemirtas.net/ingilizce-ogrenmeye-nereden-baslamak-gerekir/ ”
Bunun dışında grammer konuları için izlerken sıkılmayacağınız kısa anlatım videoları ile konuya özel film alıntıları ve Türkçeden İngilizceye cümle çevirme alıştırmaları yapan Özer Kiraz’ ın İngilizce Konu Anlatımı serisinden de faydalana bilirsiniz.
Listening alıştırmaları için Spotify’ ın Podcast bölümünden ve VOA Learning English sitesinden yararlanabilirsiniz.
https://learningenglish.voanews.com/
Reading için birkaç yayın denedim. Fakat anlamı bir bütün olarak ve kelimelerin hikâyede sık sık tekrar etmesiden dolayı kelime ezberleyebilmenizi mümkün kılan ve benim de beğendiğim Oxford yayınlarının seviyeli hikâye kitaplarını tavsiye ederim. Elimde pdf olarak bulunan kolay seviye Oxford yayınları var. İsteyen olursa paylaşabilirim. Bunun yanı sıra yabancı dizi izleyebilirsiniz. Ororo.Tv de belirli bir süre diziyi ücretsiz izleyebirlirisiniz. Son olarak telefon uygulamalarından bahsedelim. Kelime ezberi için Memrise, (Şuan ücretli versiyona geçti ama yıllık uygun bir fiyata alabilirsiniz.) grammer yapıları için Duolingo’ yu tercih edebilirsiniz. Sizlerinde tavsiyesi varsa yorum olarak paylaşabilirsiniz. Unutmayın İngilizceye ne kadar maruz kalırsak öğrenme süreci o kadar hızlı olur. Planlı, disiplinli ve sürekli çalışma ile başarabiliriz. Umarım faydalı olur. Sağlıkla kalın. 😊
“You can do anything. Just get up and do it.”