Herkese merhaba.😊Uzun zamandır yazmak istediğim bir yazı ile birlikteyiz. Bu yazımda, işe giriş serüvenimden bahsetmek istiyorum. Özellikle mezun olarak iş arayışında olan ve yeni mezun olacak arkadaşlarında fikir sahibi olacağını düşünüyorum.
İlk olarak nerede olmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Buna karar vermek zor olacak belki ama verdiğiniz bu karar sayesinde ilerlemek istediğiniz alanda bir başlangıç yapmak, hedefinize ulaşabilmeniz için önemli bir basamak olacaktır. Okul döneminde aldığınız dersler bile size karar vermenizde yardımcı olacaktır. En çok hangi derste başarılısınız ya da hangisini çok seviyorsunuz, verilen proje ödevleri yaparken zevk alıyor musunuz vb.
Derslerden sonra yapılan stajlarda büyük önem taşıyor. Hangi alanda daha başarılı olacağınıza ve işinizi severek yapacağınıza karar verebilirsiniz. Ben okul dönemim ve yaptığım stajlarda edindiğim tecrübelerim ile üretime aşık bir mühendis olduğumu görmüş ve işi mutfağında öğrenmek istediğime karar vermiştim.
Peki üretimin neresinde olmak istiyorum. Bir endüstri mühendisi olarak sistemi optimum (en iyi) hale getirebilecek ve daha fazla problem görerek çözüm üretebileceğim bir yerden başlamak istiyordum. Yalın üretim üzerine yoğunlaştım. İş başvurularımı genel olarak bu doğrultuda yaptım. Bloğumda yalın üretim üzerine yazmaya başlamıştım zaten.
Ve diplomayı alma vakti gelip çatmıştı. Diplomayı aldıktan kısa bir süre sonra Linkedin’den bir mesaj aldım. Platformu aktif olarak kullanıyordum zaten. Sayın Dr. Doğan HASAN tarafından gelen iş görüşmesi teklifi beni oldukça heyecanlandırmıştı. Belirlenen tarihte görüşmeyi gerçekleştirdik. Görüşmeye gitmeden önce araştırma yaptım tabi. Araştırmalarım doğrultusunda, UnoPro Üretim Danışmanlık firmasının kurucusu olan Doğan Bey, yalın üretim üzerine ve daha birçok alanda çalışmaları vardı. Gerek üretim alanında gerekse akademik olarak var olan kariyeri beni oldukça etkilemiş ve böyle başarılı bir endüstri mühendisi ile çalışmanın bana kazandıracağı tecrübeleri düşünmek, bu iş için beni daha da heyecanlandırmıştı.
İlk görüşmede, departmanın gerektirdiği özelliklere uygun sorular soruldu. Kendimden ve okul dönemimden bahsettim. Çalışılacak projeden bahsedildi. Projeyi daha detaylı bir şekilde bir sonraki yazıda paylaşacağım. Konuyu biraz dağıttım kusura bakmayın😉. Hemen kaldığımız yerden devam edelim😊.
Görüşmede; SMED, 5S, Kaizen, TPM, İş akışı oluşturma, Zaman etüdü ve Değer Akış Haritalama gibi konulardan sorular yöneltildi. Bu konular hakkında bildiklerimi ve stajlarda yapmış olduğum gözlemlerimden bahsettim. Zayıf ve güçlü yönlerimden soru geldi. Daha önce kendime SWOT analizi yaptığım için bu soruda zorlanmadım. Daha sonra karşılaşılan bir problemi nasıl çözebileceğim soruldu. (Bir endüstri mühendisi olarak: ‘Karşılaşılan problemin neden ortaya çıktığını bulabilmek için, tekrar neden sorusunu soramayacak kadar kök nedene ulaşıp, nedeni ortadan kaldırmanız gerekir.’ gibi bir cevap vermeniz lazım.) Tabi ben böyle düşünsem de o anki heyecandan bu şekilde yanıt veremedim.
Bu şekilde görüşme karşılıklı konuşarak soru cevap şeklinde ilerledi. Olumlu olarak dönüş yapılınca 2. Bir görüşme daha gerçekleşti. İşi ne kadar çok istediğiniz ve kendinize olan güveni göstermeniz gerekiyor. Beni işe aldığınıza pişman olmayacaksınız, (Bir an özgüven geldi😊) dediğimi hatırlıyorum😊. Böyle bir projede, böyle değerli bir ekip ile çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Benim ilk iş tecrübem bu şekildeydi. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Çalıştığım projenin detayları için aşağıda linkini paylamış olduğum yazımı okuyabilirsiniz. Hoşçakalın…
https://seydaaydemir.com/deneyim/dijital-donusum-merkezi-bursa-model-fabrika/
Fırat Çakır’ın da bir kitabında dediği gibi yönü belli olanın yolu bellidir.
Gideceğiniz yolda eminseniz geriye sadece adım adım hedeflerinizi gerçekleştirmek kalıyor.