Herkese merhaba. 😊 Bu yazımda yalın üretimin bir parçası olan Heijunka’dan bahsedeceğim.
Heijunka, Türkçe olarak “Seviyelendirme” anlamına gelir. Müşteri siparişlerine göre kaynakları etkin kullanarak değer akışını verimli hale getirmek için üretim planlamasını en iyi şekilde yapmayı amaçlar.
Heijunka sistemine uygun üretim yapmak için, müşteri taleplerinin bir dönem içindeki toplam hacmini alıp her gün aynı ürün karmasının ve aynı miktarın yapılacağı şekilde planlamalıyız.
Heijunka’yı sağlamanın yolu ise setup sürelerini kısaltarak daha sık model değişimi yapmaktan geçer.

Vize ve final haftalarını düşünün. Hocalarınız bir dönem boyunca size verdikleri bilgileri bir haftada çıktı olarak geri alıyorlar. Genellikle öğrenci kitlesi son hafta çalışmaya başlar ve sisteme birden yüklenir. Hangi derse? Hangi konuya? Ne kadar? Çalışacağını şaşırır. Aslında dönem başından itibaren çalışma planlamalarını dengeli bir şekilde yaparsanız zaman sıkıntısı yaşamadan siparişleri yetiştirebilirsiniz. 😉
Taichi Ohno amcamız da Heijunka’yı tavşan ve kaplumbağa ilişkisi kurarak çok güzel açıklamış.
“Yavaş ama istikrarlı bir şekilde yürüyen kaplumbağa çok az fire yapar ve önce hızla koşup, sonra durup uykuya dalan süratli bir tavşana göre çok daha makbuldür. Bütün işçiler bu kaplumbağaya benzeyince, Heijunka gerçekleşmiş olur” Taichi Ohno
Sizde istikrarlı bir şekilde hedefine yürüyen kaplumbağa olun, faydasını göreceksiniz. 😉 Fayda demişken kısaca değinelim isterseniz.
Heijunka’nın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Her üründen azar azar üretmek müşterinin bekleme süresini azaltır.
- Talepler dengelendiği için bir sonraki üretimi, bir sonraki ihtiyacı öngörebiliriz.
- Sadece müşterinin talebi kadar ürettiği için, stok ve depolama maliyetleri azalır.
- İşgücü ve makinelerin dengeli kullanımı sağlanır.
Durmadığınız sürece ne kadar yavaş gittiğiniz önemli değildir diyerek yazımı bitiyorum. Tekrar görüşmek üzere. 😊