Merhabalar, bu yazımda sizlere birçok kere kullandığım yalın üretim kavramının nasıl sağlanabileceğinden bahsedeceğim. Daha önceki, ” Bir İş Yeri Organizasyonu: 5S” yazımda yalın üretimin tanımdan ve amacından bahsetmiştim. O yüzden burada tanımını yapmadan, yalın üretimi sağlamanın yollarından başlayacağım.
Yalın üretimin sağlamaya çalıştığı şey; bir önceki üretim sürecinde, bir sonraki üretim sürecinin ihtiyacı kadar olan ürünün, ihtiyacı olduğu zamanda üretilmesidir. Bütün üretim süreci, benim “3 En” olarak adlandırdığım maddeleri sağlayan düzgün bir akış ile bağlanması istenir.
- En kısa akış süresi
- En yüksek kalite
- En düşük maliyet
Bu durumu sağlamak için Toyota’nın kullandığı üretim yöntemlerini 7 başlık altında farklı yazılarda anlatmaya çalışacağım. İlk olarak Takt Zamanından bahsedeceğim. O zaman başlayalım.😉
Takt Zamanı Nedir?
Yapılan üretim veya verilen hizmetin hızını müşteri talebi ile ilişkilendirmeye yarayan bir ölçüttür. Müşteriden gelen toplam talebi karşılayacak; ama aynı zamanda bu talebi karşılarken minimum stok tutacak şekilde üretimi ilişkilendirmek takt zamanı ile mümkündür. Takt Zamanı JIT (Just in Time)’in temelidir. Takt, Almanca kökenli olup müziksel ölçü için net zaman aralığı anlamına gelen bir kelimedir.
Takt Zamanı Nasıl Hesaplanır?
Takt Zamanını Sağlayabilmek İçin;
- Problemlere hızlı cevap verebilmek
- Plansız duruşların nedenlerini ortadan kaldırmak
- Montaj tipi üretim süreçlerinde model değiştirme sürelerini yok etmek gerekir.
Yalın Üretimi Sağlamanın Yolları 2 ile en kısa zamanda görüşmek üzere. Esen kalın…😊
Kaynaklar:
Görmeyi Öğrenmek(Mike Rother ve John Shook)